040 431 930     jaka.bistro@gmail.com

CVETNI PRAH

Predstavljamo vam 10 odličnih razlogov, zakaj je priporočljivo dodati svež cvetni prah v svojo dnevno prehrano,čeprav jih v resnici obstaja še veliko več kot le 10.

 

  1. Dviguje energijo – cvetni prah je odlično naravno poživilo.  Ogljikovi hidrati, beljakovine in B vitamini v cvetnem prahu pripomorejo, da imate skozi ves dan dovolj energije, povečujejo vzdržljivost in so odlični v boju proti utrujenosti.

 

  1. Pomirja kožo – cvetni prah se pogosto uporablja v izdelkih, ki pomagajo proti vnetjem in podobnim težavam z razdražljivo kožo kot so ekcemi in luskavica. Aminokisline in vitamini ščitijo kožo in pomagajo pri regeneraciji celic.

 

  1. Zdravje dihal – cvetni prah vsebuje ogromno antioksidantov, ki imajo protivnetni učinek na tkivo v pljučih, ter tako tudi preprečuje nastanek astme.

 

  1. Zdravljenje alergij – cvetni prah zmanjšuje prisotnost histamina, torej lajša številne alergije. Zdravnik iz  Kolorada celo poroča, da se je kar 94 odstotkov njegovih bolnikov, po tem, ko se dnevno uživali cvetno prah, popolnoma znebili vseh simptomov alergij.

 

  1. Izboljšanje prebave – Poleg tega, da cvetni prah vsebuje koristne vitamine, minerale in beljakovine, vsebuje tudi encime, ki pomagajo pri ureditvi prebave. Encimi pomagajo telesu, da iz hrane, ki jo zaužijemo, telo posrka vsa potrebna hranila.

 

  1. Krepi imunski sistem – Cvetni prah naj bi vdeloval podobno kot antibiotiki, kar pomaga telesu, da se brani pred virusi. Poleg tega pa ne bogat z antioksidanti, ki ščitijo celice pred škodljivo oksidacijo prostih radikalov.

 

  1. Pomaga pri odvisnostih – Cvetni prah pomaga pri zaviranju nezdravih navad, še posebno kar se tiče glede prehranjevanja, saj zavira potrebo po prenajedanju ali nezdravi hrani.

 

  1. Krepi kardiovaskularni sistem – Cvetni prah vsebuje velike količine rutina, antioksidanta, ki krepi kapilare, krvne žile, pomaga pri cirkulaciji in znižuje raven holesterola. Deluje tudi tako, da preprečuje nastajanje strdkov, torej posledično zmanjšuje možnost, da pride do srčnega infarkta ali možganske kapi.

 

  1. Pomaga pri težavah s prostato – Moškim s težavami s prostato cvetni prah zelo pomaga. Cvetni prah zmanjšuje vnetja in ustavi prepogosto potrebo, da bi urinirali.

 

  1. Zdravi neplodnost – Cvetni prah stimulira in obnovi delovanje jajčnikov, zato se ga lahko uporablja pri povečevanju možnosti zanositve. Poleg tega, da spodbuja delovanje hormonov je tudi odličen afrodiziak.

 

Kako se cvetni prah uživa?

 

Cvetni prah je živilo, ki deluje hitreje in bolj učinkovito, če ga zaužijemo med obrokom, še posebno je priporočljivo s sadjem, saj skupaj poskrbita za rahlo očiščenje črevesne flore. Najbolje, da zvrhano žličko cvetnega prahu pojemo za zajtrk v kombinaciji s sadjem, ki še spodbudi njegovo delovanje.

 

Za konec pa bi radi poudarili še to, da čebelarji cvetni prah iz panjev odstranjujejo ne da bi pri tem čebele kakorkoli poškodovali ali zmotili njihovo rutino.

 

Vir: http://zenska.hudo.com/zdravje/zdravo-zivljenje/10-neverjetnih-zdravilnih-ucinkov-cvetnega-prahu/