040 431 930     jaka.bistro@gmail.com

ZDRAVILNI UČINKI MATIČNEGA MLEČKA

Med že od nekdaj velja za zlato tekočino, ki blaži marsikatere težave. Čaj z medom, žlička medu ali pa celo medu s cvetnim prahom, lahko delajo čudeže za kašljajoče ali prehlajene. Če je med čudovit in cvetni prah samo njegova nadgradnja, je matični mleček tisto, kar je po tej »lestvici« še više. Čeprav je naravna in razkošna hrana, pa ima izjemno zapletene sestave. Znanstveniki pravijo, da je pravi vrhunec naravne biosinteze zaradi čudežne kombinacije hranljivih in drugih sestavin, ki so pravzaprav popolnoma specifične za matični mleček, saj vsebuje vse elemente, ki so potrebni za rast, razvoj in normalno delovanje. Tudi človeškega organizma.

Priporočljiv je tako za odrasle kot otroke, mnogi strokovnjaki pa poudarjajo, da je dober tudi zato, ker so zlasti otroci in najstniki nagnjeni k izbiri slabe prehrane. Matični mleček kot dopolnilo je zato kot nalašč za reševanje takšne zagate, saj ima sicer visoko hranilno vrednost (z vitamini, minerali, nenasičenimi maščobami in aminokislinami), vendar so vse snovi v naravni obliki, kar omogoča, da jih telo precej zlahka prebavi. Kot smo omenili, izboljšuje koncentracijo, zato se mladi lažje učijo, odrasli pa več in bolj kvalitetno delajo, hkrati pa se izboljša tudi spomin. S svojo sposobnostjo umirjanja in blaženja živčnih napetosti pa pomaga, da smo bolj mirni in bolje razpoloženi ter tudi lažje spimo.

 

Uživanje matičnega mlečka ugodno vpliva pri težavah šibkih kosti, boleznih koronarnih arterij, diabetesu, visokem krvnem tlaku, motnjah endokrinega sistema, anemiji, artritisu, astmi, porušenju hormonskega ravnovesja, povišanem holesterolu, impotenci, vnetjih, težavah s spominom in imunskim sistemom, bolečinah v jetrih, izčrpanosti, težavah v menopavzi, pri napadih panike, Parkinsonovi bolezni, zaostanku v rasti, gubah, bakterijskih infekcijah, celjenju ran in utrujenih očeh. Ker pospešuje odstranjevanje strupov iz telesa, krepi imunski sistem in se je za zelo učinkovitega izkazal pri lajšanju stranskih učinkov kemoterapije. Matični mleček tudi regenerira celice v možganih in je edini naravni proizvod, ki prodira skozi ovojnico nadledvične žleze in jo očisti strupov.

 

VPLIV NA PLODNOST

 

Eden od koristnih učinkov, ki jih pripisujejo matičnemu mlečku, je njegov vpliv na plodnost. Pri čebelah uživanje matičnega mlečka namreč sproži razvoj razmnoževalnih organov. Matica, ki se hrani z matičnim mlečkom, je ena najbolj plodnih samic na svetu. Na dan lahko izleže tudi do 2000 jajčec. Nekateri menijo, da matični mleček vpliva tudi na plodnost človeka. Nekaj raziskav je potrdilo, da so pari, ki so imeli težave z zanositvijo, po terapiji z matičnim mlečkom zanosili hitreje kot tisti, ki ga niso zaužili. Pri moških matični mleček povečuje količino in gibljivost spermijev.

 

NARAVNI ANTIDEPRESIV

 

Matični mleček razen telesa zdravi tudi dušo. Redno uživanje matičnega mlečka pomaga odpravljati negativna čustva, na primer žalost in strah. Uporablja se kot dodatna pomoč pri zdravljenju blažjih psihičnih motenj, depresije, nevrotičnih motenj in manične depresije. Uživanje matičnega mlečka pozitivno učinkuje na razpoloženje pri ženskah v menopavzi. Za boljšo koncentracijo ga uporabljajo študentje pred izpiti. V stresnih obdobjih, kot so žalovanje, upokojitev, odraščanje, selitev ali izguba službe, uživanje matičnega mlečka ublaži negativna občutja.

 

VPLIV NA IMUNSKI SISTEM

 

Po zaslugi trans-10 hidroksi-2 decenske kisline (HDA), ki jo najdemo samo v matičnem mlečku, le-ta spodbuja delovanje imunskega sistema in pomaga uničevati viruse. Zato je odličen pripomoček za zaščito pred gripo in prehladi oziroma za pomoč pri zdravljenju. Kako točno matični mleček deluje, še ni popolnoma raziskano, domneva pa se, da HDA spodbuja bele krvničke (ki so del imunskega sistema), da uničujejo viruse, med drugim tudi viruse herpesa in hepatitisa.

 

10 NAŠIH NAJLJUBŠIH POZITIVNIH UČINKOV MATIČNEGA MLEČKA

 

nadziranje holesterola

hitrejše celjenje kože

varovanje proti raku na dojkah

delovanje proti osteoporozi

urejanje nivoja krvnega sladkorja

protivnetno delovanje

krepljenje imunskega sistema

zaščita jeter

povečanje in izboljšanje delovanja možganov

oksidantsko delovanje

 

več na : https://www.bodieko.si/maticni-mlecek-cudezni-napitek