040 431 930     jaka.bistro@gmail.com

MED JE ODLIČNO ZDRAVILO

Otroštvo je zanesljivo obdobje najbolj intenzivne rasti in razvoja človeškega organizma. Normalen otroški razvoj pa je odvisen tudi od pravilne prehrane. Zato je zelo priporočljivo, da za slajenje uporabljamo med. Slajenje z belim sladkorjem namreč ni priporočljivo, ker je otrokov prebavni sistem še nepopolno razvit in težko prebavlja beli sladkor. Sladkor v medu pa je že razgrajen, je v obliki glukoze in fruktoze, tako da ga otroško telo lahko izkoristi brez nastajanja plinov. Z medom hranjeni otroci imajo znatno boljšo prebavo. Med povečuje tek in ti otroci hitreje pridobivajo na teži. Kombinacija mleka (vsebuje kalcij) in medu ugodno vpliva na rast kosti in zob. Za slabokrvne otroke je priporočljiv gozdni med, ki vsebuje veliko rudninskih snovi, predvsem železa, in ugodno deluje na tvorbo rdečih krvnih telesc. Ker aromatični medovi pomirjajo (lipa, akacija, cvetlični), jih raztopimo v malo vode in damo otrokom pred spanjem, če so ponoči nemirni.

Odrasel organizem hrane ne potrebuje več za rast in razvoj, temveč za ohranjanje celičnih in telesnih aktivnosti. Pomembno pri tem je, da človek v prehrani ne pretirava, da se hrani primerno svojim letom in telesnim naporom. Strokovnjaki priporočajo uravnoteženo prehrano, kjer pripada pomembno mesto tudi medu. Je odličen nadomestek za beli sladkor, hkrati pa takojšnja hrana za mišice ali pa rezerva. Ker je med že razgrajena hrana, torej glukoza in fruktoza, ga redno uživajo mnogi športniki. Vsak odrasel človek naj bi na dan zaužil tri žlice medu. To pa mora vsekakor upoštevati pri izračunu dnevnih potreb po energiji; 100 g medu vsebuje namreč 328 kcal. Z uživanjem medu prispevamo k boljši prebavi in večjemu izkoriščanju snovi iz druge hrane, hkrati pa med ugodno deluje na splošno počutje in celo pomaga pri nekaterih bolezenskih težavah.

Med je običajen dodatek v čaju – zelo koristen krepilni napitek pa si pripravimo tako, da sok ene do dveh limon razredčimo s toplo ali mlačno vodo in ga obogatimo z žličko ali dvema medu. To počnimo 1 teden do 1 mesec 1X dnevno ali čimbolj pogosto, če nas je napadel kakšen virus. Tudi če se zdravimo s ‘konkretnejšimi’ zdravili, lahko z medom in zdravilnimi zelišči nadaljujemo in jih uživamo vzporedno, razen če nam seveda zdravnik to odsvetuje.

Med lahko uporabimo skoraj pri vseh težavah: tako pri boleznih in težavah z dihali, kot tudi pri slabi prebavi, nizkem pritisku, slabokrvnosti, šibkem krvnem obtoku in za krepitev ter razstrupitev; med namreč raztaplja, čisti kri in spodbuja njeno nastajanje, ugodno deluje na presnovo, uravnava vsebnost belih in rdečih krvničk, veča odpornost in krepi organizem. Malokdo ve, da je med tudi dobro razkužilo in ga lahko uporabimo tudi na ranah, poškodbah ipd. Z njim zdravimo celo mozoljavost. Med vsebuje veliko učinkovin, ki se s kuhanjem in celo s segrevanjem (več kot 45 st.) uničijo, tako da ga vedno dodamo v čaj nazadnje oz ko se čaj že nekoliko ohladi.

  • Kostanjev med
 uporabljamo pri ranah, v kozmetiki, za pospeševanje prebave, za boljše delovanje jeter in pri kroničnih vnetjih želodca.
  • Sivkin ali žajbljev med
uporabljamo za razkuževanje.
  • Cvetlični med
je dober za srce in ožilje.
  • Lipov med
uporabljamo pri prehladnih obolenjih in težavah z dihali, prav tako sivkinega in žajbljevega.

 

Za večerni napitek si bomo izbrali cvetličnega, kostanjevega, lipovega ali sivkinega, ne pa, npr. rožmarinovega. 
Zgolj za okrepitev organizma in imunskega sistema bomo uporabili gozdni, hojin ali cvetlični med. 
Čaj, ki smo ga pripravili otrokom, pa bomo osladili z gozdnim ali s cvetličnim medom.

Po napornem delu si privoščimo izlet, oddih, vse z željo, da se otresemo vsakdanjih skrbi in delovne napetosti. Z raznovrstno rekreacijo osvežimo mišičje in okrepimo telo, ob tem pa mnogokrat pozabljamo na pravilno prehrano. Med dopustom bi se morali znebiti tudi strupenih snovi, ki so se v našem telesu nakopičile med delom, napori in stresi ter najpogosteje prav z nepravilno prehrano. Vsaj med dopustom, ko imamo več časa zase, hi morali paziti, kaj in kako jemo. V planinah mora biti prehrana bogata z energijskimi snovmi, predvsem sladkorji, vsebovati mora lahko prebavljive beljakovine, dosti vitaminov in rudninskih snovi. Vse to najdemo v medu in drugih čebeljih pridelkih. Prav tako je pomembno, da pijemo dovolj tekočine, ki naj bo slajena z medom. V toplih krajih potrebuje organizem lahko hrano, torej tako, ki ne obremenjuje prebavnih organov. Ker pa se tu bolj znojimo, se poveča potreba po rudninskih snoveh. Zato je med nepogrešljiv tudi v vročih poletnih mesecih. Z medenimi napitki bomo uravnali prebavo, izboljšali delovanje krvožilnega sistema ter delovanje jeter in ledvic.

 

VIR: http://lifestyle.enaa.com/zdravje-in-prosti-cas/Med-je-odlicno-zdravilo.html